Wat is vriesdrogen?

Vriesdrogen is een manier van conserveren van levensmiddelen die al zeer lang wordt toegepast.
Vriesdrogen wordt niet alleen gebruikt op het gebied van (honden)voeding en snacks, maar ook voor bijvoorbeeld geneesmiddelen en voedingsmiddelen zoals gevriesdroogde koffie.

 

Wat gebeurt er tijdens het vriesdroogproces?
Door de lage temperatuur worden de in het product aanwezige watermoleculen omgezet in ijskristallen. Vervolgens worden die ijskristallen in zeer droge, koele lucht verdampt. Dit proces heet sublimatie: het direct overgaan van vaste vorm naar gasvormige toestand.

De voordelen van het vriesdrogen van vlees voor honden:
  • De smaak van het vlees blijft beter behouden dan bij andere manieren van conservering;
  • In tegenstelling tot luchtgedroogde producten (wat een warme bewerking is) gaan praktisch geen voedingsstoffen verloren;
  • Vitamines, mineralen en voedingsstoffen blijven volledig intact;
  • Het vlees blijft veel langer houdbaar en is minder vatbaar voor bacteriële groei;
  • Het volume en het gewicht van het vlees neemt af.
    Het resultaat is een smaakvolle, voedzame, lichte & handzame snack.

 

Gevriesdroogd vlees versus luchtgedroogd vlees

  • Doordat gevriesdroogd vlees niet verhit wordt treed er ook maar een minimaal verlies aan voedingsstoffen op. Dit in tegenstelling tot luchtdrogen waarbij, naarmate de gebruikte temperatuur hoger wordt, er steeds meer voedingsstoffen verdwijnen.
  • Het proces van vriesdrogen is een duurder proces maar beïnvloedt de smaak van het product niet. Bij luchtdrogen is dit wel het geval.
  • Het proces van luchtdrogen duurt lang en het eindproduct is meer vatbaar voor schimmelgroei omdat er meer water in het product achterblijft dan bij vriesdrogen.
  • Bij luchtdrogen blijft er doorgaans minimaal 15% aan vocht aanwezig in het product, wat niet genoeg is om schimmelgroei te remmen. Hiervoor dient een vochtgehalte lager dan 15% te worden gerealiseerd, iets wat bij gevriesdroogd vlees wel het geval is. Hierdoor is het voor schimmels en bacteriën zeer moeilijk om zich te ontwikkelen.
  • Tevens is de verpakking bij luchtgedroogde producten van groter belang om bederf tegen te gaan. Omdat schimmels en bacteriën beter moeten worden buitengesloten zijn luchtdichte verpakkingen nodig om de producten te bewaren. Bij gevriesdroogde producten is dat minder noodzakelijk.